Mi az étel?

Létszükséglet, örömforrás, barát, ellenség, kaland, játék, kihívás, tanulság. Akárhogy is, de a mindennapjaid része.

Étel, mint az élet nélkülözhetetlen alkotóeleme

Az ételek központi szerepet töltenek be az életemben már gyerekkorom óta. Az első (kissé megégett) csokis keksztől kezdve a gasztrokritikai írásokon és a dietetikai útkeresésemen át egészen a food design-ig, nem tudok olyan időszakot mondani, amikor nem épp ehhez kapcsolódó morzsákkal vettem magam körbe.

Lehettem volna cukrász, nekem viszont inkább kérdéseim lettek. Miért azt esszük, amit? Hogyan lehet ételekkel kommunikálni? Mi befolyásolja az ízérzékelést és vajon meddig lehet ezt kifordítani? Mit ettünk 100 éve és mit fogunk 100 év múlva? Milyen egy egészséges étrend? Egyáltalán, mit jelent az, hogy “étel”?

Az utam a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre (MOME) vezetett, ahol rendhagyó módon emellett kötöttem ki. A BA szakdolgozatomat Az étel, mint médium címmel írtam, amit MA-n egy hasonló témával folytattam. Ez volt a Food design - re-branding interdiszciplináris környezetben, amiben egy gasztronómiai ernyőmárka körvonalait rajzoltam meg.

Mivel mindenki eszik, az étel közös élményünk – sokkal demokratikusabb, mint a legtöbb művészeti vagy design-műfaj. Célommá vált, hogy megmutassam, nem pusztán a külcsínről, azaz a food stylingról van szó, hanem multiszenzoriális, több rétegű jelentésről. Arról, amikor gasztronómia, design és más területek találkoznak.

Az étel táplál, tanít és kalandra hív. És perszer összekapcsol másokkal.

TREAT

FEED • FORM • FIND

Az évek alatt megfogalmazódott bennem egy ernyőmárka ötlete, a TREAT. A “treat” szó egyaránt jelent gyógyítást, gondoskodást, valamint finomságot, ajándéknak beillő (ön)jutalmat. Emellett játékos fonetikával bír - kimondva felsejlik benne a “three”, azaz hármas szám, ami a három irányt jelöli.

A brand alapja az ételadás/készítés (FEED), edukáció (FORM) és a kutatás (FIND). A TREAT missziója a megértés és a megértetés – a célom az, hogy minél többen forduljanak az ételek új aspektusai felé, gyermeki kíváncsisággal és mély figyelemmel.

Bővebben az alábbi kategóriákra bontottam a tevékenységem:

  • TREAT plate

    TREAT plate

    Menütervezés éttermeknek, kávézóknak

  • TREAT innovate

    TREAT innovate

    Termékfejlesztés más területek szakértőivel

  • TREAT colorize

    TREAT colorize

    Konyha-coaching, mentoráció magánszemélyeknek

  • TREAT create

    TREAT create

    Tematikus catering

  • TREAT eat

    TREAT eat

    Pop-up kóstolók

  • TREAT meet

    TREAT meet

    Szakmai találkozók

  • TREAT educate

    TREAT educate

    Előadások gasztronómiai és food design témákban

  • TREAT make

    TREAT make

    Workshopok önállóan vagy meghívott partnerekkel

  • TREAT speak

    TREAT speak

    Kerekasztal-beszélgetések

  • TREAT present

    TREAT present

    Kritikai és bemutató cikkek, újságírás

  • TREAT collect

    TREAT collect

    Gasztrovásár, deli piac

  • TREAT visit

    TREAT visit

    Gasztro-séták, idegenvezetés

FEED • TREAT eat & educate

Egerszeg íze tányérdesszert és

Nekem Egerszeg ehető terepasztal

Az egyik legizgalmasabb food design projektem a szülővárosom, Zalaegerszeg felkérésére született - egy több hónapon át tartó kutatás során azt vizsgáltuk, milyen hagyományokat, ízeket, kifejezéseket és hangulatokat jelent egy helyinek a város és ezt hogyan tudjuk ehető, kompakt formába önteni. Így készítettük el Bartha Mercédesz cukrásszal az Ëgerszeg íze nevű tányérdesszertet ikonikus ízeinkkel, valamint a Nekem Egerszeg terepasztalt, amit egy food designról szóló előadás keretében prezentáltam. (Bővebben itt olvashatsz róla.)

FORM • TREAT plate

Természetesen az asztalnál nem egyedül ülök – az elmúlt években a hazai food design-, valamint gasztro-szcéna több képviselőjével is dolgoztam menedzserként, tanácsadóként vagy ad-hoc projekttársként.

FIND • TREAT present

Azt hiszem, az ételekben az a legjobb, hogy a segítségükkel rengeteget tanulhatunk a világról.

Amellett, hogy igyekszem különböző műfajokat összekapcsolni (például egy felszabadító gasztro-mozgás workshopon, közös szervezésben a Mástésztával és a SVUNG kutatócsoporttal), a HYPEANDHYPER online magazin külsős szerzőjeként a hazai gasztronómia történetével, valamint aktuális szereplőivel is foglalkoztam.